Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας και Προσωπικής Ανάπτυξης «Γαληνός»

Ενημερωτικό δελτίο λειτουργίας 

Το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας και Προσωπικής Ανάπτυξης «Γαληνός» παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες, σε ατομική, οικογενειακή και ομαδική βάση.

Το Ινστιτούτο «Γαληνός» είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, με τη μορφή «Ιδιωτικά Ιατρεία». Η ίδρυσή του, ο χώρος του και ο Εσωτερικός Κανονισμός του έχουν εγκριθεί από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, ο οποίος εποπτεύει τη λειτουργία μας σύμφωνα με τα υψηλά στάνταρ της ιατρικής δεοντολογίας.

Φιλοξενείται σε ειδικό χώρο (Μεσογείων 260 – Χολαργός) που διαμορφώθηκε από τους αρχιτέκτονες Μαρία Κοκκίνου και Ανδρέα Κούρκουλα. Το υψηλό επίπεδο σχεδιασμού διασφαλίζει τη θεραπευτική λειτουργία και του ίδιου του χώρου.

Η τρίκλιτη διαρρύθμιση στεγάζει δραστηριότητες Ψυχικής Υγείας (ψυχιατρική, ψυχολογία, ψυχοθεραπεία) σε οργανικό συνδυασμό με πρακτικές Προσωπικής Ανάπτυξης (χαλάρωση, χορός, θεραπεία μέσω της τέχνης, γραφή, μουσική, γιόγκα κλπ.), καθώς και ευρύ Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα που απευθύνεται τόσο σε ειδικούς όσο και σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Η φυσιογνωμία του Ινστιτούτου «Γαληνός» αντανακλάται και στους βασικούς συνεργάτες του, που είναι: Ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Νίκος Σιδέρης, Επιστημονικός Διευθυντής. Η ψυχοθεραπεύτρια Τέση Λαζαράτου, Σύμβουλος Διεύθυνσης και Υπεύθυνη Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας και Εκπαίδευσης. Ο Καθηγητής Ψυχιατρικής Νικηφόρος Αγγελόπουλος, Επιστημονικός Υπεύθυνος στο Τμήμα Ενηλίκων. Ο Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, Ειδικός Επιστημονικός Συνεργάτης. Ο ψυχίατρος Νίκος Ανδριώτης, Αναπληρωτής Επιστημονικός Υπεύθυνος του Τμήματος Ενηλίκων και Υπεύθυνος για το Πρόγραμμα «Πνοή». Οι παιδοψυχίατροι Τάσος Σταύρου και Ευτέρπη Μαρίνη, Επιστημονικοί Υπεύθυνοι στο Τμήμα Παιδιών και Εφήβων. Η παιδοψυχίατρος και ψυχαναλύτρια Μάρω Ηπιώτου, που παρέχει κλινική εποπτεία στο Τμήμα Παιδιών και Εφήβων. Ο ογκολόγος Βασίλης Μπαρμπούνης, ως Ειδικός Σύμβουλος στο Πρόγραμμα «Πνοή».  Και η Δάφνη Γιαγιάννου, Διοικητική Υπεύθυνη.

Ένα ιδιαίτερο στοιχείο του Ινστιτούτου είναι ότι στο πλαίσιό του υλοποιείται και το Πρόγραμμα Δωρεάν Ψυχικής Στήριξης σε Ογκολογικούς Ασθενείς «Πνοή», χάρις στη γενναιοδωρία ενός ευεργέτη που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος. Αυτή η πτυχή επικαιροποιεί τόσο τη μακρότατη παράδοση του Νεοελληνικού Ευεργετισμού όσο και τη δηλωμένη κοινωνική στόχευση του Ινστιτούτου. Περιλαμβάνει πλήρη ψυχιατρική και ψυχολογική θεραπεία που παρέχεται από το Ινστιτούτο «Γαληνός» στον χώρο του.

Το πρόγραμμα «Πνοή» είναι σχεδιασμένο για πάσχοντες οι οποίοι προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στο στρες της διάγνωσης και της θεραπείας, ή να επαναπροσδιορίσουν το πλαίσιο ύπαρξής τους στις νέες συνθήκες. Καλύπτει τις ανάγκες των ιδίων των πασχόντων όσο και των μελών του στενού περιβάλλοντός τους, που μοιράζονται την εμπειρία του τραύματος και την προσπάθεια της υπέρβασής του σε μια νέα προοπτική. Ακόμη και αν το Πρόγραμμα δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ασθενών τελικού σταδίου ή με ανάλογους περιορισμούς, το Ινστιτούτο θα προσανατολίσει κατάλληλα όποιον απευθυνθεί σε αυτό.

Ενδεικτικές δημοσιεύσεις για τη λειτουργία του Ινστιτούτου «Γαληνός» και του Προγράμματος Δωρεάν Ψυχικής Στήριξης Καρκινοπαθών «Πνοή»: