Η ψυχαναλυτική σκέψη, ως μια εξέχουσα ερμηνευτική θεωρία, επιμένει να διανοίγει δρόμους αναστοχαστικούς και γι’ αυτό ίσως σήμερα είναι περισσότερο παρά ποτέ, ανεπίκαιρα ανατρεπτική. Οιονεί έτοιμη ν’ αντιπαραθέτει στην επελαύνουσα φτώχια των αντιληπτικών σημείων, το πλούτο του συμβολικού. Επαναφέροντας στο κέντρο του ενδιαφέροντος μας, μια πιο διεισδυτική κατανόηση του ψυχισμού, μας προμηθεύει ένα καλειδοσκοπικό πρίσμα επαρκές στο να αποκαλύπτει τόσο μια σημασία, όσο και το υποκείμενο της.
Στην ημερίδα «Η Ψυχανάλυση ως μέρος της Ιστορίας των Ιδεών» θα αποπειραθούμε να συναντήσουμε μία άλλη πτυχή της ιστορία της, πυκνά παραμελημένη από την κλινική ψυχαναλυτική κοινότητα: τα φιλοσοφικά και κοινωνιολογικά περιβάλλοντα της καταγωγής της. Κρίσιμη συνάντηση αφού η εννοιολογική συνάφειά τους εγγράφει το εκάστοτε διακύβευμα σ’ ένα συνεχές, εκτεινόμενο από την χρονικότητα (της Ιστορίας) έως το άχρονο (του Ασυνείδητου/Φαντασίωσης/Μύθου). Παράλληλα θα διερευνήσουμε τον τρόπο που στη συνέχεια τα σφραγίζει με το δικό της απελευθερωτικό πρόταγμα, αποτίοντας φόρο τιμής στην εμβληματική δυικότητα του κόσμου «ορατών και αοράτων».
Κοντολογίς, η ίδια η σύλληψη της φροϋδικής μεταψυχολογίας, ή ακόμα-ακόμα η κρίσιμη αναγόρευση της σεξουαλικότητας σε πρωταγωνιστή κινήτρων και συμπεριφορών (1887) στην ακμή της βικτωριανής ηθικής, δεν συνιστά πέρασμα – σφραγίδα; Άραγε η Ψυχανάλυση δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ο δεύτερος πυλώνας, πλάι στον πρώτον που απετέλεσε το κατά μια 20ετία προγενέστερο της μαρξιστικό «Κεφάλαιο» (1867); Πώς μέσα από τους πυλώνες αυτούς, διήλθαν οι φρενήρεις διαδρομές των εξελίξεων του 20ου αιώνα; Η συρρίκνωση της Ιστορίας των Ιδεών, έπεται ή προηγείται της πτώχευσης του «επιχειρείν συμπτώματα» ψυχικής τάξης; Η ψυχανάλυση σήμερα κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα κυρίαρχο ιδεολόγημα, ένα life style θεωρητικο-κλινικών αφορισμών, προκειμένου να διαψεύσει την καταγωγική της αναφορά στην επιθυμία; Η ένταξη της στην Ιστορία των ιδεών θα μπορούσε να την διασφαλίσει;
Όπως η ερμηνεία του βάθους προϋποθέτει τον ελεύθερο συνειρμό, κατ’ αναλογία η κατανόηση του εύρους ενός ζητήματος επιβάλλει πολλαπλές προσεγγίσεις από διαφορετικές οπτικές. Ενδεικτικά λοιπόν, έπεται μια αναφορά διαφορετικών πεδίων και κοινών σημάνσεων, προκειμένου τα αποτελέσματα της φασματικής τους ανάλυσης να καταδείξουν την εγγύτητα των ιδεών και την ιστορία της.
Τέση Λαζαράτου
Ψυχοθεραπεύτρια
Υπεύθυνη Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας
και Εκπαίδευσης του Ινστιτούτου «ΓΑΛΗΝΟΣ»
Πρόγραμμα Σεμιναρίου :
- 10.30 – 10.45 : Τέση Λαζαράτου
Ψυχοθεραπεύτρια,
Υπεύθυνη Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας
και Εκπαίδευσης Ινστιτούτου «ΓΑΛΗΝΟΣ» «Το απελευθερωτικό πρόταγμα στην ψυχαναλυτική θεωρία»
Μια σύντομη εισαγωγή στο θέμα της ημερίδας
- 10.45 – 11.45 : Γιώργος Σαγκριώτης
Επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου του Οσναμπρύκ
Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών (υπό διορισμό)
Διδάσκων στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο
«Κοινωνικά, φιλοσοφικά και αισθητικά συγκείμενα της φροϋδικής ψυχανάλυσης»
- 11.45 – 12.45 : Νίκος Παπαχριστόπουλος
Ψυχαναλυτής
Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Πατρών«Ψυχαναλυτική μυθολογία»
- 12.45 – 13.15 : διάλειμμα για καφέ
- 13.15 – 14.15 : Νίκος Σιδέρης
Ψυχίατρος, Ψυχαναλυτής
Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου «ΓΑΛΗΝΟΣ»«Freud : Ιστορία, Θεωρία, Φαντασίωση»
- 14.15 – 15.00 : συζήτηση
Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης κατόπιν αιτήματος στην γραμματεία.
Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος. Είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.