Το ψυχόδραμα επινοήθηκε από τον Εβραίο ψυχίατρο Jacob Levy Moreno στις αρχές της δεκαετίας του 1920 στη Βιέννη. Στα πλαίσια μιας θεατρικής ομάδας που λειτουργούσε με βάση των αυθόρμητο αυτοσχεδιασμό των μελών της, ο Moreno παρατήρησε πως μέσα από την ανάληψη ρόλων, οι συμμετέχοντες εξέφραζαν συναισθήματα, σκέψεις και πλευρές του εαυτού που δεν εκδήλωναν ή ακόμα και αγνοούσαν. Σύντομα κατάλαβε πως αυτή η διαδικασία είχε σημαντική θετική επίδραση σε ενδοπροσωπικό και διαπροσωπικό επίπεδο για τα μέλη και άρχισε να τη χρησιμοποιεί ως ψυχοθεραπευτικό εργαλείο. Στα χρόνια που ακολούθησαν, με την σημαντική συμβολή της συζύγου του Zerka, o Moreno δημιούργησε μια ολοκληρωμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση με εφαρμογές σε ομαδικό και ατομικό πλαίσιο. Λόγω κυρίως της περίπλοκης σχέσης του με τους ψυχαναλυτές της εποχής, το ψυχόδραμα παρέμενε απομακρυσμένο από την ψυχανάλυση για αρκετές δεκαετίες. Ωστόσο, κατά την δεκαετία του 1950 στην Γαλλία, το ψυχόδραμα εισάγεται στην ψυχοθεραπεία των παιδιών και των εφήβων, από επιφανείς ψυχαναλυτές της εποχής, όπως οι Anzieu, Lebovici, Kestenberg. Επικεντρώνοντας στην αμεσότητα του εδώ και τώρα Και παρέχοντας ταυτόχρονα εναλλακτικούς τρόπους έκφρασης μέσα από την δράση στην θεατρική σκηνή, επιτρέπει την πρόσβαση σε βαθύτερες ανησυχίες φόρους φόβους, ορμητικό υλικό που το Το ανώριμο παιδικό και εφηβικό εγώ δεν είμαι ακόμα σε θέση να αρθρώσει. Επιπλέον, μέσα από την ασφάλεια της ομάδας, δίνεται η επεξεργασία διερεύνησης έως και αναπαράστασης του τραυματικού, το οποίο διαφορετικά θα παρέμενε απροσπέλαστο.
Στο παρόν σεμινάριο θα παρουσιαστούν οι βασικές θεωρητικές και κλινικές έννοιες του ψυχοδράματος, όπως διατυπώθηκαν από το ζεύγος Moreno. Κατόπιν, θα επιχειρηθεί η διερεύνηση της σχέσης ανάμεσα στα ψυχόδραμα και την ψυχανάλυση, καταρχήν μέσα από την προσωπικότητα και την θεωρία του Moreno αλλά και σημαντικές ψυχαναλυτικές έννοιες και θεωρίες των τελευταίων δεκαετιών. Στη συνέχεια το σεμινάριο θα επικεντρωθεί στην εφαρμογή του ψυχαναλυτικού ψυχοδράματος στην θεραπεία παιδιών και εφήβων,
Μέσα από τη χρήση συγκεκριμένων τεχνικών και μεθόδων.
Ενδεικτικές θεματικές του σεμιναρίου:
- Βιέννη 1920: Από το αυτοσχέδιο θέατρο στη σκηνή του ψυχοδράματος.
- Βασικές έννοιες θεωρίας του ψυχοδράματος: Αυθορμητισμός, δημιουργικότητα, υπερβατική πραγματικότητα, κοινωνιομετρία, προθέρμανση.
- Η σχέση του Moreno με τον Freud και την ψυχανάλυση: τόσο μακριά τόσο κοντά.
- Ψυχαναλυτικές έννοιες που σχετίζονται με το ψυχόδραμα. Το εγώ ως θεατρική σκηνή, η έννοια της μήτρας (matrix), η σκηνή ως μεταβατικός χώρος, η ψυχοδραματική ερμηνεία, η διαδραμάτιση (enactment).
- Η μεταβίβαση και η αντίσταση στο ψυχαναλυτικό ψυχόδραμα.
- Μορφές ψυχαναλυτικού ψυχοδράματος για παιδιά και εφήβους.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε τελειόφοιτους φοιτητές, μεταπτυχιακούς φοιτητές και επαγγελματίες στο χώρο της ψυχικής υγείας.
Στη λήξη του σεμιναρίου θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης, με προϋπόθεση την τακτική παρακολούθηση.
Το σεμινάριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας zoom
Δηλώσεις και πληροφορίες συμμετοχής: edu@galinos-psy.gr.