Ο παιδοψυχίατρος και ψυχαναλυτής Θανάσης Χατζόπουλος αναπτύσσει τη σκέψη του πάνω σε θέματα ψυχαναλυτικού προσανατολισμού.

Το σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Για την παρακολούθησή του είναι απαραίτητη η εξοικείωση με όρους και έννοιες από τους χώρους της ψυχολογίας και της ψυχανάλυσης.

21/1: Πλαστικότητα του ψυχαναλυτικού πλαισίου σε περιόδους κρίσης

Το πλαίσιο απασχολεί τους ψυχαναλυτές σε κάθε στιγμή της πρακτικής τους αποτελώντας ένα από τα στοιχειώδη εργαλεία που καθορίζουν την ψυχαναλυτική πράξη. Σε περιόδους κρίσεων, είτε της ίδιας της διαδικασίας είτε εκείνου που συμβαίνει έξω από αυτήν αλλά την επηρεάζει, το πλαίσιο καλείται να απορροφήσει και να μεταβολίσει τόσο τους εξωτερικούς όσο και τους εσωτερικούς κραδασμούς και να δείξει ότι μόνον η πλαστικότητά του μπορεί να εγγυηθεί τη συνέχεια αλλά και το ποιόν της διαδικασίας, συνιστώντας εκείνο το μέρος της του οποίου οι σταθερές και οι μεταβολές οδηγούν με σχετική ασφάλεια την έκβασή της.

 

18/2: Ο θεραπευτής Winnicott και η ερμηνεία

Η ερμηνεία είναι μια σταθερά παράμετρος στην ψυχαναλυτική διαδικασία και υπάρχει μια τέχνη και μια τεχνική της, για την οποία έχουν μιλήσει σχεδόν όλοι οι ψυχαναλυτές ανεξαιρέτως. Αποτελεί άλλωστε βασικό στοιχείο της επικοινωνίας ανάμεσα σε ψυχαναλυτή και ψυχαναλυόμενο. Ο Γουίνικοτ, σε μια σειρά κειμένων του, αντιμετωπίζει την ερμηνεία από τη σκοπιά του και μας μεταφέρει τη στάση του στη διάρκεια μιας μακράς κλινικής πορείας μέσω της οποίας δηλώνει και την δική του ωρίμανση. Ακολουθούμε μερικές από τις σκέψεις του για να τις επεκτείνουμε και να τις ακούσουμε στο πλαίσιο των δικών μας εμπειριών και της εποχής μας.

18/3: Σύμβολο, συμβολισμός, συμβολικό

Τα σύμβολα και οι συμβολισμοί αναδύονται από την ιστορία της ανθρωπότητας και αποτελούν αναβαθμούς για κάθε πολιτισμό καθώς συνιστούν ένα πολιτισμικό δεδομένο μέσα στα χρόνια. Ο Φρόιντ με τη θεμελίωσή της ψυχανάλυσης στην ερμηνευτική των ονείρων και στο ασυνείδητο αναζήτησε τη διαδικασία παραγωγής και αποκωδικοποίησης των συμβόλων που διέπουν την ανθρώπινη ψυχή, τόσο στη γενικότητα όσο και στην ατομικότητά της. Στη συνέχεια ο Τζόουνς επιχείρησε να φτιάξει μια θεωρία για την δημιουργία των συμβόλων αντιλαμβανόμενος τη σημασία τους και μετά ο Λακάν επιχείρησε να ονομάσει συμβολικό ένα επίπεδο στην ψυχική λειτουργία, αυτό στο οποίο «καταλήγει» και αποτυπώνεται κάθε ψυχική επεξεργασία. Έτσι οι κατηγορίες σύμβολο, συμβολισμός και συμβολικό αποτελούν την αιχμή του δόρατος σε σχέση με την ψυχική αλληλεπίδραση και τις συνέπειές της στην ίδια την ψυχαναλυτική διαδικασία αλλά και στην κοινωνία που την περιβάλλει.


Βεβαίωση συμμετοχής θα παραχωρηθεί  στους συμμετέχοντες που θα παρακολουθούν τακτικά τις συναντήσεις.

Δηλώσεις συμμετοχής: edu@galinos-psy.gr

Η διεξαγωγή του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας zoom.