Διήμερο σεμινάριο ψυχοδράματος με ομαδική διαμονή και διαβίωση στην Κινέττα οργανώνεται από το Ινστιτούτο Γαληνός. Συντονιστής του σεμιναρίου είναι ο Αντώνης Λιοδάκης, διευθυντής του Κέντρου Ελληνικού Ψυχοδράματος & Κοινωνιοδράματος.

Το σεμινάριο είναι αυτοτελές και βιωματικό. Περιλαμβάνει την ψυχοδραματική και κοινωνιοδραματική εργασία και τη διήμερη διαμονή στον χώρο μιας αυτοτελούς εξοχικής κατοικίας πάνω στο κύμα. Θα αξιοποιηθεί και ο υπαίθριος περιβάλλων χώρος και οι εστεγασμένοι χώροι.

Τι είναι το Ψυχόδραμα/Κοινωνιόδραμα;

Το Ψυχόδραμα προτάθηκε κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τον ψυχίατρο Jacob Moreno, καθώς αυτός παρατηρούσε, μεταξύ άλλων, το παιχνίδι των παιδιών στα πάρκα της Βιέννης. Είναι μια μορφή ομαδικής ψυχοθεραπείας με βιωματικό χαρακτήρα. Βιωματικό γιατί το βασικό του εργαλείο είναι η δράση, η δραματοποίηση σκηνών καθημερινής ζωής. Βασίζεται στις αρχές του σωματικού θεάτρου (Grotowsky), του φτωχού/πολιτικού θεάτρου (Μπρεχτ), του ανθρωπολογικού θεάτρου/θεάτρου καταπιεσμένων (Εουτζένιο Μπάρμπα, Augusto Boal), συγκλίνοντες στις δομές του αρχαίου ελληνικού δράματος.

Ο χρόνος του ψυχοδράματος είναι ο ενεστώτας. Επικεντρώνεται στο παρόν, το εδώ και το τώρα. Στηρίζεται στη λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία, τη δημιουργικότητα, την επαφή, τον αυθορμητισμό και το παιχνίδι, διευκολύνοντας την αναβίωση προσωπικών και συλλογικών αισθημάτων επί σκηνής.

Η άλλη όψη του, το Κοινωνιόδραμα, είναι ένας βιωματικός τρόπος ανίχνευσης των κοινωνικών συνιστωσών της ατομικής και συλλογικής ψυχικής οδύνης. Μέσα από την κοινωνιοδραματική απεικόνιση, αναζητούμε την βαθιά κατανόηση των κοινωνικών συστημάτων και δυνάμεων (δυναμικών) που υφαίνουν τις ζωές μας.

Τι περιλαμβάνει το σεμινάριο;

Περιλαμβάνει θεωρητικές αρχές του Ψυχοδράματος και του Κοινωνιοδράματος και βιωματικές εφαρμογές αυτών, ασκήσεις εμπιστοσύνης και επικοινωνίας, παιχνίδι, μοίρασμα, συντροφικότητα.


*Στην λήξη του σεμιναρίου θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

*Σε περίπτωση κακοκαιρίας, το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε κλειστό χώρο στην Αθήνα.

*Η μετάβαση και επιστροφή θα γίνει με μέσα των συμμετεχόντων. Θα καταβληθεί προσπάθεια για διευκόλυνση όσων δεν διαθέτουν δικό τους μέσο μεταφοράς.

*Απαιτούνται άνετα ρούχα

*Λόγω Covid-19, o αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κατά τις εγγραφές. Όσοι δεν προλαβαίνουν να κλείσουν θέση στο παρόν σεμινάριο, θα έχουν προτεραιότητα στο επόμενο.
Δηλώσεις συμμετοχής στο edu@galinos-psy.gr , μέχρι το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου.