28/1: ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Η συγκρότηση του υποκειμένου ως αναπαράσταση, λόγος και εμπειρία στον Δυτικό πολιτισμό, έχει σφραγιστεί από τη φροϋδική ιδέα περί Ασυνείδητου.

Το Φροϋδικό Ασυνείδητο, έργο τεκτονικών δυναμικών διεργασιών στο ψυχικό σύστημα, διακρίνεται από κάθε άλλη εκδοχή ασυνείδητου ψυχισμού, που ήδη αποτελεί κεκτημένο και των επιστημών του ψυχισμού και των νευροεπιστημών. Και αντιπροσωπεύει το ειδοποιό αντικείμενο που χαρακτηρίζει την ψυχαναλυτική θεώρηση και πράξη.

Τα θέματα που θα θιγούν σε αυτή τη διάλεξη είναι: Ορισμός του Ασυνείδητου. Δομή και λειτουργία του Ασυνείδητου. Η γλώσσα του Ασυνείδητου. Σχέση του Ασυνείδητου με τα άλλα υποσυστήματα του ψυχικού συστήματος. Εκδηλώσεις του Ασυνείδητου: παραδρομές του λόγου, της γραφής, της μνήμης και της πράξης, όνειρα, συμπτώματα. Εγώ, Αυτό, Υπερεγώ, Ιδεώδες Εγώ, Ιδεώδες του Εγώ. Συγκρούσεις, συνθέσεις, πολιτισμός, αγάπη.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο που επιθυμεί να γνωρίσει τη θεμελιώδη ιδιαιτερότητα της φροϋδικής προσέγγισης και τις επιδράσεις της σε πλήθος καθοριστικούς τομείς του βίου και της ύπαρξης.

18/3: ΤΟ ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΣΤΗ ΝΕΥΡΩΣΗ: ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Σημείωση: η εισήγηση 18/3 θα πραγματοποιηθεί 17:00-20:00

Η νεύρωση, ως δομή και ως σύμπτωμα, αντιπροσωπεύει την ψυχική πραγματικότητα του διχασμένου υποκειμένου που είναι κάθε «κανονικός άνθρωπος». Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων και η μεγάλη πλειοψηφία όσων προσφεύγουν σε ειδικούς ψυχικής υγείας συγκροτούνται και λειτουργούν κατά το νευρωσικό υπόδειγμα. Δηλαδή, με βάση τον διχασμό του ψυχισμού σε συνειδητό και ασυνείδητο, με θεματοφύλακες της διαφοροποίησης τους μηχανισμούς άμυνας και με κύρια επίπτωση του εσωτερικού διχασμού την εμφάνιση νευρωσικών συμπτωμάτων.

Τα θέματα που θα θιγούν είναι: Η δομή και η λειτουργία του νευρωσικού συμπτώματος. Μορφές της νεύρωσης (υστερική, φοβική και ιδεοψυχαναγκαστική παραλλαγή). Επιθυμία και νεύρωση. Χρόνος και νεύρωση. Νεύρωση και αλήθεια του υποκειμένου.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο που επιθυμεί να γνωρίσει τη βαθύτερη λογική του συνήθους («κανονικού») ανθρώπινου όντος, ως αποκαλυπτικά αδιέξοδα, συγκρουσιακές διευθετήσεις και εργώδεις υπερβάσεις της ψυχικής απορίας.

13/5: ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ: ΛΟΓΙΚΗ, ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η αντιδραστική κατάθλιψη είναι ιδιότυπη επίπτωση μιας στρατηγικής απώλειας που υπερβαίνει τις δυνατότητες καλού αποχαιρετισμού ενός αγαπημένου όντος που χάνεται. Η καταθλιπτική ψυχή αισθάνεται προδομένη από το πλάσμα (πρόσωπο, ζώο, πράγμα, ιδέα, κατάσταση…) που δεν είναι πλέον εταίρος μου σε μία σχέση αγάπης.

Τα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι: Επιπτώσεις της απώλειας. Διάκριση πένθους (καλού αποχαιρετισμού) και κατάθλιψης (ακατόρθωτος αποχαιρετισμός). Μηχανισμοί της κατάθλιψης. Το διπλό παράδοξο της κατάθλιψης: Ενδοβολή του απολεσθέντος και αναποφάσιστη υπόστασή του (δεν είναι ούτε χαμένο ούτε μη-χαμένο). Το αντικείμενο της απώλειας ως ανοικονόμητη ναρκισσιστική αναφορά. Το παράπονο ως πυρηνικό αίσθημα (emotion) στην κατάθλιψη. Θεραπευτικές προσεγγίσεις. Βασικές αρχές μιας δομικής ψυχοδυναμικής ψυχοθεραπείας της κατάθλιψης.

Το σεμινάριο βασίζεται στο βιβλίο των Νίκου Σιδέρη και Αιμιλιανού Σιδέρη «Απώλεια, Πένθος, Κατάθλιψη – Πάθος και Λύτρωση» (εκδόσεις Μεταίχμιο). Απευθύνεται σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο που επιθυμεί να γνωρίσει την υπαρξιακή σημασία της απώλειας και τις ψυχικές της επιπτώσεις, καθώς και μία αποτελεσματική ψυχοθεραπευτική προσέγγιση της αντιδραστικής κατάθλιψης, βασισμένη σε δεκαετίες θεραπευτικής και θεωρητικής ενασχόλησης με το θέμα.


Μετά την λήξη της κάθε συνάντησης θα δοθούν ηλεκτρονικά βεβαιώσεις παρακολούθησης στους παρόντες.

Η εγγραφή σας στην κάθε συνάντηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως 2 ημέρες πριν από την αντίστοιχη ημερομημηνία διεξαγωγής. Δηλώσεις συμμετοχής στο edu@galinos-psy.gr

Η διεξαγωγή του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας zoom.