Νικηφόρος Β. Αγγελόπουλος

Νικηφόρος Β. Αγγελόπουλος

Ψυχίατρος, Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής, Ειδικός Επιστημονικός Συνεργάτης

Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιατρική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπηρέτησε την διετή στρατιωτική του θητεία ως Οπλίτης Ιατρός και ακολούθως υπηρέτησε για ένα έτος στο Αγροτικό Ιατρείο Μαθράκης Διαποντίων Νήσων. Έλαβε υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και από το Ίδρυμα Ωνάση για σπουδές και διδακτορικό στο Λονδίνο. Εργάσθηκε ως SHO και Senior Registrar στο Department of Psychiatry, St Marry’s Hospital Medical School University of London όπου και εκπόνησε την Διδακτορική του Διατριβή (Phd) με τίτλο: Psychiatric Symptoms and changes in Hostility Structure. Από το 1982 μέχρι το 1990 εργάσθηκε στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων ως Λέκτορας και ακολούθως ως Επίκουρος Καθηγητής. Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Ψυχικής Υγείας του ΚΕΣΥ (1985-1990). Από το 1990 μέχρι το 2010 εργάσθηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Λάρισα ως Επίκουρος Καθηγητής, Αναπληρωτής Καθηγητής, Καθηγητής πρώτης βαθμίδας και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής. Διετέλεσε Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (ΕΚΕΨΥΕ).

Έργα: Έχει δημοσιεύσει, μόνος ή με άλλους συνεργάτες, περί τις 180 μελέτες σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά. Έχει συμμετάσχει σε ανάλογο αριθμό Ελληνικών και ξένων συνεδρίων με ανακοινώσεις και ως προσκεκλημένος ομιλητής. Κύριος Επιβλέπων σε 15 Διδακτορικές Διατριβές και περίπου 30 Διπλωματικές εργασίες σε διάφορα Ελληνικά Πανεπιστήμια.

Μεταφράσεις: Alexander Luria «Ο εργαζόμενος εγκέφαλος» (Καστανιώτης 1999), Alexander Luria «Ο άνθρωπος με το θρυμματισμένο κόσμο» (Καστανιώτης 2002).

Βιβλία: «Psychiatric Symptoms and changes in Hostility Structure», London 1982. «Ιατρική Ψυχολογία και Ψυχοπαθολογία-Μία σύγχρονη Ψυχιατρική», (Βήτα 2009). Μεγάλη Ψυχιατρική Εγκυκλοπαίδεια», (Βήτα 2012). Υπό έκδοση: «Andreas Vessalius Bruxellensis: Η Ιατρική στις χώρες της Μεσογείου τον 16ο αιώνα».

2019-01-24T11:07:08+03:00
Go to Top