Πρωτόκολλο συνεργασίας

Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας και Προσωπικής Ανάπτυξης «Γαληνός» – Σύλλογος Εθελοντών Κοινωνικής και Συναισθηματικής Στήριξης Ανθρώπων με Καρκίνο και των Οικογενειών τους «Πνοή Αγάπης»

Η παροχή δωρεάν ιατροψυχολογικής στήριξης σε καρκινοπαθείς είναι το αντικείμενο του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας που υπέγραψαν στις 11 Ιουλίου 2018 ο φορέας «Πνοή Αγάπης», Σύλλογος Εθελοντών Κοινωνικής και Συναισθηματικής Στήριξης Ανθρώπων με Καρκίνο και των Οικογενειών τους, εκπροσωπούμενος από την κ. Μαρία Παπακωνσταντίνου, Κοινωνική Λειτουργό και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, και το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας και Προσωπικής Ανάπτυξης «Γαληνός», εκπροσωπούμενο από τον Επιστημονικό Διευθυντή του, κύριο Νίκο Σιδέρη, ψυχίατρο.

Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην κάλυψη των τεράστιων αναγκών για ψυχική στήριξη που έχουν οι πάσχοντες συνάνθρωποί μας, παρέχοντας υψηλού επιπέδου ιατροψυχολογικές θεραπευτικές υπηρεσίες ιδίως σε όσους βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία.

Στο πλαίσιο αυτής της κοινωφελούς πρωτοβουλίας προβλέπονται οι ακόλουθες ενέργειες:

Ι. Η Πνοή Αγάπης παραπέμπει καρκινοπαθείς ή μέλη του στενού περιβάλλοντός τους στο Πρόγραμμα Ψυχολογικής Στήριξης σε Καρκινοπαθείς «ΠΝΟΗ», το οποίο υλοποιείται από το Ινστιτούτο «Γαληνός», χάρις στη γενναιοδωρία ενός ευεργέτη ο οποίος επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος. Περιλαμβάνει πλήρη ψυχιατρική και ψυχολογική θεραπεία που παρέχεται από το Ινστιτούτο «Γαληνός» στον χώρο του (Μεσογείων 260, Χολαργός).

ΙΙ. Λειτουργία Ομάδων Θεραπείας, Στήριξης και Προσωπικής Ανάπτυξης στον χώρο του ξενώνα της Πνοής Αγάπης (Πουλίου 9, Αμπελόκηποι).

Η Πνοή Αγάπης διαθέτει τον χώρο, ενώ το Πρόγραμμα ΠΝΟΗ διαθέτει το εξειδικευμένο προσωπικό που στελεχώνει αυτές τις ομάδες.

Προβλέπεται η άμεση λειτουργία ομάδων Εικαστικής Ψυχοθεραπείας, Χοροθεραπείας, Θεραπευτικής Γιόγκα, Συγγραφής, Τάι τσι – Τσι κούνγκ, επαφής και εναρμόνισης με το πάσχον σώμα για ασθενείς και συγγενείς καρκινοπαθών.

ΙΙΙ. Ομάδες Στήριξης και Προσωπικής Ανάπτυξης σε άλλους χώρους, όπως περίπατος σε σημεία της Αττικής με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο περίπατος μπορεί να περιλαμβάνει και ήπιες δραστηριότητες χαλάρωσης, εικαστικής δημιουργίας, χορού, τάι τσι κλπ.

IV. Κοινές παρεμβάσεις στο σύστημα περίθαλψης και σε άλλους χώρους, οι οποίοι θα μπορούσαν να παράσχουν πολύτιμη ψυχική στήριξη στους καρκινοπαθείς.

Η συνεργασία των δύο φορέων βασίζεται στις αρχές της συνέργειας και της συμπληρωματικότητας και προβλέπει την καλλιέργεια του πνεύματος κοινών ενεργειών μεταξύ όσων ενδιαφέρονται έμπρακτα για την ψυχική στήριξη των πασχόντων και των οικείων τους.

Όποιος ενδιαφέρεται για ένταξη στο Πρόγραμμα, μπορεί να απευθυνθεί στην Πνοή Αγάπης (τηλ. 210 6425958) ή στο Ινστιτούτο «Γαληνός» (τηλ. 210 6523300).