«Το όνειρο»

Κυκλοφορεί το καινούριο βιβλίο του Βασίλη Δημόπουλου

…Το όνειρο, φύλακας του ύπνου και εχθρός του επίσης…

Η ερμηνεία του, «βασιλική» οδός για τη διερεύνηση του ασυνειδήτου, είναι ταυτόχρονα και αντίσταση. Να είναι άραγε σε αυτή τη γραμμή της αντίστασης όταν ο ίδιος ο Freud δεν ανέλυσε –με αφορμή ένα όνειρο που είχε ο ίδιος– το νόημα της ένεσης με την ουσία της τριμεθυλαμίνης, τις τρεις δηλαδή ομάδες μεθυλίου [Ν(CH)3];

«Σας έφερα ένα όνειρο», ακούμε από κάποιους αναλυόμενους. Μας «φέρνει», δηλαδή κάνει μία πράξη, ένα δώρο ίσως που ζήτησε ο αναλυτής, να τον σαγηνεύσει αλλά και να εμποδίσει την αναλυτική διαδικασία (όνειρα-φετίχ). Σε τέτοιες στιγμές θεωρώ πως δεν πρέπει ο αναλυτής να ερμηνεύει το περιεχόμενο του ονείρου, αλλά το όνειρο καθαυτό ως κίνηση-πράξη, δώρο-αντίσταση. Σε έναν αναλυόμενο, ο οποίος «έφερνε» συχνά όνειρα, του θύμισα μια προσφιλή του φράση: «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας». Μου απάντησε πως τώρα είναι ώρα να σταματήσει την ανάλυση.


Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός

Το όνειρο είναι μια ψυχική διεργασία προϊόν της οποίας έχουμε το έκδηλο περιεχόμενο, του οποίου η ψευδαισθητική ποιότητα το κάνει να συγγενεύει με τις ψευδαισθήσεις ψυχωτικής τάξεως. Είναι ένας τύπος σκέψης ριζικά διαφορετικός από αυτόν του ξύπνιου, αφού χάρη στην μείωση της λογοκρισίας στη διάρκεια του ύπνου –σε ψυχικό επίπεδο η υποχώρηση της υπερεγωτικής λειτουργίας, σε αισθητηριακό η απομόνωση από τα εξωτερικά αντιληπτικά ερεθίσματα– έρχεται στην επιφάνεια απαγορευμένο υλικό από το ασυνείδητο, του οποίου η ικανοποίηση επιτυγχάνεται σχεδόν απρόσκοπτα με συμβολικό τρόπο. Ως εκ τούτου, θα έλεγα, δίνει τη δυνατότητα στο ασυνείδητο να πετύχει τον σκοπό του, χωρίς να διαταραχτεί ο ύπνος. Γι’ αυτό το όνειρο είναι ο φύλακας του ύπνου – και εχθρός του επίσης, όπως θα δούμε στη συνέχεια.

Για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα, επιστρατεύονται μηχανισμοί άμυνας (μετάθεση, συμπύκνωση, συμβολισμός, μορφοποίηση) με συνέπεια την παραγωγή μορφών (εικόνες του ονείρου) περισσότερο, αφού η ποιότητα του συναισθήματος μοιάζει να μην υφίσταται σημαντικές αλλαγές. Αυτοί οι μηχανισμοί κάνουν ώστε το έκδηλο περιεχόμενο του ονείρου να φαίνεται παράλογο αφού, παρά την δευτερογενή επεξεργασία που υφίσταται το πρωτογενές υλικό του ασυνειδήτου με τη μεσολάβηση του προσυνειδητού, επικρατούν οι νόμοι της πρωτογενούς διαδικασίας, δηλαδή οι νόμοι του ασυνειδήτου. Όσον αφορά τις λέξεις, αυτές μοιάζει να είναι υπολείμματα του λόγου της ημέρας.

(Από την εισαγωγή του βιβλίου..)

Οι Εκδόσεις Αρμός σας προσκαλούν στην διαδικτυακή παρουσίαση του νέου βιβλίου του Βασίλη Δημόπουλου “Το όνειρο”

Το Σάββατο 10 Απριλίου 2021 και ώρα 12.00

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

  • Ιάκωβος Κλεώπας, Nευροψυχολόγος – Ψυχαναλυτής, τακτικό μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας και της Association Internationale de Psychosomatique P. Marty
  • Νίκος Σιδέρης, Ψυχίατρος, Ψυχαναλυτής, Συγγραφέας, Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Γαληνός
  • Και ο συγγραφέας του βιβλίου Βασίλης Δημόπουλος

Την εκδήλωση μπορείτε να την παρακολουθήσετε ζωντανά μέσω Youtube εδώ!